Безплатна доставка над  100лв
ИЗБЕРЕТЕ МАРКА АВТОМОБИЛ, МОДЕЛ И ТИП НА ДВИГАТЕЛЯ:
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN НОМЕР:
ТЪРСЕНЕ ПО НОМЕР НА АВТОЧАСТ:


Маслен филтър


 • Автомобили
 • Товарни Автомобили

маслен филтър за AUDI
маслен филтър за BMW
маслен филтър за CHEVROLET
маслен филтър за CITROËN
маслен филтър за DAEWOO
маслен филтър за FIAT
маслен филтър за FORD
маслен филтър за HONDA
маслен филтър за HYUNDAI
маслен филтър за KIA
маслен филтър за MAZDA
маслен филтър за MERCEDES-BENZ
маслен филтър за MITSUBISHI
маслен филтър за NISSAN
маслен филтър за OPEL
маслен филтър за PEUGEOT
маслен филтър за RENAULT
маслен филтър за SEAT
маслен филтър за SKODA
маслен филтър за SUBARU
маслен филтър за SUZUKI
маслен филтър за TOYOTA
маслен филтър за VW
маслен филтър за ALFA ROMEO
маслен филтър за CHRYSLER
маслен филтър за DACIA
маслен филтър за DODGE
маслен филтър за INFINITI
маслен филтър за IVECO
маслен филтър за JEEP
маслен филтър за LADA
маслен филтър за LANCIA
маслен филтър за LAND ROVER
маслен филтър за LEXUS
маслен филтър за MINI
маслен филтър за PORSCHE
маслен филтър за ROVER
маслен филтър за SAAB
маслен филтър за SSANGYONG
маслен филтър за VOLVO

Маслен филтър, какво е необходимо да знаете?

Масленият филтър задържа транспортираните от маслото замърсявания, които проникват от горивната камера и се образуват по време на триене на съвместно работещите елементи на двигателя. Ако нямаше маслен филтър, замърсеното масло би допринесло за износването на движещите се части, което има директно влияние върху увеличаването на опасността от увреждане на двигателя.

Видове маслени филтри използвани най-често в автомобилите.

Капсуловани филтри (spin-on)

Този тип филтър се състои от патрон, поставен в стоманен корпус с резба, през която филтърът се завинтва директно към тялото на двигателя. Предимствата на филтъра могат да бъдат висока устойчивост на конструкцията към повреда и простота на подмяна. Смяната на консервиран маслен филтър работи практически без риск от попадане на замърсители в маслената система на двигателя.

Филтриращи елементи на маслен филтър

Те се монтират в плътни корпуси, интегрирани с двигателя. Обикновено корпусите са оборудвани с всички вентили, необходими за правилната работа на филтъра в маслената система на двигателя и с позициониращи филтриращия елемент части, които гарантират неговата плътност в корпуса. Съвременните филтриращи елементи на маслените филтри се произвеждат без използване на метални части. Както дъното, така и сърцевината на този вид филтри са изработени от пластмаса. Липсата на метални елементи позволява по-лесно обезвреждане на филтъра.

Клапани в масления филтър:

Възвратен клапан (Anti-drainback Valve)

Обикновено е под формата на гумена мембрана, прилягаща към вътрешната страна на капака на капсулования филтър. Тази мембрана закрива отворите, през които до филтъра прониква замърсено масло. Задачата на възвратния клапан е да предотврати връщането на маслото от филтъра след изключване на двигателя. Възвратният клапан е необходим при филтрите, монтирани на винт отстрани или отгоре на корпуса на двигателя (ако филтърът работи в положение с капака нагоре, функцията на клапана се изпълнява успешно от гравитацията).

Предпазен клапан (Bypass Valve)

Използва се, когато филтърът се запуши в резултат на неспазване на срока за подмяна или по време на стартиране на автомобила при ниска температура (когато маслото е студено и гъсто). Предпазният клапан се отваря в резултат на повишаване на налягането и има за задача да осигури приток на масло към двигателя, когато има опасност от недостиг на масло за смазване на съвместно работещите елементи на двигателя. Използването на предпазния клапан се дължи на факта, че за двигателя замърсеното масло винаги е по-добро, отколкото пълната липса на масло. Липсата на мазане с масло може да доведе до увреждане на двигателя.

Клапан ECO (Anti-Syphon)

Предотвратява изтичането на масло от филтъра след изключване на двигателя. Неговата функция е подобна на функцията на възвратния клапан - с тази разлика, че клапанът се монтира от “чистата” страна на филтъра. В резултат на това филтърът през цялото време е пълен с масло - независимо дали двигателят работи или не. След включване на двигателя клапанът Anti-Syphon Valve значително намалява времето на сухо триене между съвместно работещите елементи, тъй като допринася за бързия приток на масло в двигателя.

Как се обслужва и експлоатира масления филтър?

Масленият филтър се сменя планово по предписание на производителя задължително със смяна на маслото в двигателя. Най-често около 10000км-15000км пробег. Но срокът на годност на филтрите може да бъде съкратен от честото палене и гасене на двигателя, продължителната експлоатация на мотора на празни обороти, използването на некачествено гориво и мръсния въздух.

Повреди при маслените филтри

 • изчерпване на ресурса
 • запушване на филтриращия елемент
 • повреди на корпуса
 • нарушаване на функционалността на клапаните

От какво могат да бъдат причинени повредите в маслените филтри.

 • използваният филтър е с ниско качество
 • използват се нискокачествени моторни масла
 • неправилно подбран или поставен филтър
 • детайлът не е сменен в срок по предписание
 • типът на маслото не съответства на изискванията на автомобилния производител
 • износване на уплътняващите елементи

Смяна на маслените филтри

Маслените филтри подлежат на редовна смяна. Най-добре е да поверите тази операция на професионалистите, тъй като процесът е достатъчно трудоемък. Освен това грешките при смяната могат да доведат до неизправности на двигателя.

Маслени филтри от Аутопартс-кънект ? Защо?

При избора на подходящ филтър за дадения автомобил не бива да се ръководим само от интуицията. Отделните видове филтри могат да имат еднакви външни размери, но съвсем различни характеристики и работни параметри на вътрешните компоненти.

Кратко и ясно:

Преди монтажа на филтъра, трябва да се уверите, че той е правилно избран за модела, годината на производство и версията на двигателя на даденото превозно средство!

С дългогодишният си професионален опит ние можем да ви дадем най-правилна и точна информация за необходимият ви маслен филтър а също и да ви предложим различни ценови варианти за да направите най-добър избор за вас.

Посетете нашата категория "Филтри", за да разгледате видовете филтри, които предлагаме. Можете да избирате според марката и модела на вашият автомобил.