Безплатна доставка над  100лв
ИЗБЕРЕТЕ МАРКА АВТОМОБИЛ, МОДЕЛ И ТИП НА ДВИГАТЕЛЯ:
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN НОМЕР:
ТЪРСЕНЕ ПО НОМЕР НА АВТОЧАСТ:


Термостат


 • Автомобили
 • Товарни Автомобили

термостат за AUDI
термостат за BMW
термостат за CHEVROLET
термостат за CITROËN
термостат за DAEWOO
термостат за FIAT
термостат за FORD
термостат за HONDA
термостат за HYUNDAI
термостат за KIA
термостат за MAZDA
термостат за MERCEDES-BENZ
термостат за MITSUBISHI
термостат за NISSAN
термостат за OPEL
термостат за PEUGEOT
термостат за RENAULT
термостат за SEAT
термостат за SKODA
термостат за SUBARU
термостат за SUZUKI
термостат за TOYOTA
термостат за VW
термостат за ALFA ROMEO
термостат за CHRYSLER
термостат за DACIA
термостат за DODGE
термостат за INFINITI
термостат за IVECO
термостат за JEEP
термостат за LADA
термостат за LANCIA
термостат за LAND ROVER
термостат за LEXUS
термостат за MINI
термостат за PORSCHE
термостат за ROVER
термостат за SAAB
термостат за SSANGYONG
термостат за VOLVO

ТЕРМОСТАТ В АВТОМОБИЛЕН ДВИГАТЕЛ

Термостатът е отговорен за отварянето на големия кръг на охладителна система. Ако установите, че температурата на двигателя е твърде висока, трябва да проверите температурата на радиатора. Ако радиаторът е студен, означава, че термостатът не е успял да отвори големия кръг на охладителна система. Ако обаче двигателят загрява прекалено бавно, това означава, че големият кръг се отваря твърде бързо. И в двата случая неизправността в охладителната система е причинена от повреден термостат.

 • Термостатът винаги трябва да се подменя заедно с уплътнението на корпуса

 • Новят термостат не е много скъп. Определено е много по-добре да похарчите пари за нов термостат, отколкото да нанесете някакви щети по двигателя

Как работи охладителната система?

Охладителната система се състои от две системи, наречени малък и голям кръг. Докато двигателят достигне своята работна температура, охладителната течност циркулира само в малкият кръг, т.е. в блока на двигателя и радиатора на парното, като изолира радиатора на охладителната система. След като двигателят достигне своята работна температура, охладителната течност започва да циркулира и в радиатора, за да се избегне прегряване на двигателя.

Каква е ролята на термостата?

Термостатът контролира потока на охлаждащата течност, превключвайки между големия и малкия кръг. В случай на повреда, охладителната система няма да работи коректно. Ако термостатът блокира в отворено положение, двигателят ще достига работната си температура много бавно. Ако термостатът блокира в затворено положение, двигателят ще прегрее, дори и перката на радиатора да продължи да работи. Повреденият термостат трябва да се подмени възможно най-скоро, за да се избегнат повреди по двигателя. Според зависи от двигателя, термостатът може да се намира в корпус, прикрепен към водната помпа или да е монтиран към блока на двигателя.

Как се сменя термостатът?

Неизправният термостат трябва да бъде сменен възможно най-скоро, за да се избегне повреда по двигателя

Смяната на термостата изисква да се разглоби охладителната система, така че охладителната течност трябва предварително да бъде източена от системата. След това болтовете на корпуса на термостата се отстраняват и повреденият термостат се заменя с нов. След това корпусът се монтира обратно на място и системата се пълни с подходящо количество антифриз. След това двигателят се пали и се изчаква да достигне работната си температура, за да се провери дали термостатът работи правилно.

Какво да имате предвид

При всеки ремонт по охладителната система може да се провери общото й състояние, за да се гарантира, че няма течове и да се провери, дали концентрацията на охладителната течност е достатъчна, за да се избегне замръзване или кипене в рамките на определен температурен диапазон.

Какъв термостат да избера?

 • При избор на термостат най-важното условие е той да отговаря точно на предписания от производителя на вашият автомобил.

 • Аутопартс кънект препоръчва винаги да се подменя термостат с оригинална резервна част. Но алтернативите на BEHR и Wahler също са много добро решение.

Защо да купя термостат за моя автомобил от Аутопартс–кънект?

 • Бързо и удобно можете да изберете необходимите ви части онлайн, директно от вашия дом

 • Разполагаме с богат избор на качесвени части от реномирани производители

 • Винаги се стремим да предлагаме най-добрата цена за най-високо качество

 • Удобни условия за доставка с куриер по избор в минимални срокове за доставка

 • Екипът ни разполага с богат опит в продажбата на авточасти и може да ви помогне по най-добър начин да иберете това което ви е необходимо