Безплатна доставка над  100лв
ИЗБЕРЕТЕ МАРКА АВТОМОБИЛ, МОДЕЛ И ТИП НА ДВИГАТЕЛЯ:
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN НОМЕР:
ТЪРСЕНЕ ПО НОМЕР НА АВТОЧАСТ:


Скоростна кутия


 • Автомобили
 • Товарни Автомобили

Скоростна кутия за AUDI
Скоростна кутия за BMW
Скоростна кутия за CHEVROLET
Скоростна кутия за CITROËN
Скоростна кутия за DAEWOO
Скоростна кутия за FIAT
Скоростна кутия за FORD
Скоростна кутия за HONDA
Скоростна кутия за HYUNDAI
Скоростна кутия за KIA
Скоростна кутия за MAZDA
Скоростна кутия за MERCEDES-BENZ
Скоростна кутия за MITSUBISHI
Скоростна кутия за NISSAN
Скоростна кутия за OPEL
Скоростна кутия за PEUGEOT
Скоростна кутия за RENAULT
Скоростна кутия за SEAT
Скоростна кутия за SKODA
Скоростна кутия за SUBARU
Скоростна кутия за SUZUKI
Скоростна кутия за TOYOTA
Скоростна кутия за VW
Скоростна кутия за ALFA ROMEO
Скоростна кутия за CHRYSLER
Скоростна кутия за DACIA
Скоростна кутия за DODGE
Скоростна кутия за INFINITI
Скоростна кутия за IVECO
Скоростна кутия за JEEP
Скоростна кутия за LADA
Скоростна кутия за LANCIA
Скоростна кутия за LAND ROVER
Скоростна кутия за LEXUS
Скоростна кутия за MINI
Скоростна кутия за PORSCHE
Скоростна кутия за ROVER
Скоростна кутия за SAAB
Скоростна кутия за SSANGYONG
Скоростна кутия за VOLVO

Скоростна кутия на автомобила

Скоростната кутия на автомобила има за цел плавно да осигури превключването на различни предавки за различните условия на движение на автомобила. При потегляне, изкачване или теглене тя осигурява за целта по висок въртящ момент на колелата или колкото по-ниска е предавката на скоростната кутия толкова по-бавно се въртят колелата спрямо оборотите на двигателя. Обратното при вече движещ се автомобил по равен път тя осигурява изравняване на оборотите на двигателя с тези на колелата което води до по-висока скорост и икономия на гориво.

При модерните автомобили с ръчни скорости има пет или шест скорости на пред и една задна. При модерните автоматични скоростни кутии може да има седем, осем дори девет скорости на пред и една задна. При всички скоростни кутии има и неутрална позиция, където двигателя може да работи без това да се предава на силовото предаване след скоростната кутия.

Видове скоростни кутии

Според начина на превключване на предавките, скоростните кутии биват

 • механични (с ръчно превключване на предавките)
 • механични роботизирани (DCT Dual-clutch transmission или еквивалента на VW, DSG direct-shift gearbox)
 • автоматични (с автоматично превключване на предавките)

От своя страна автоматичните скоростни кутии се разделят на два подвида

 • степенни (с определен брой предавки с константно предавателно число)
 • безстепенни, (най-често CVT continuously variable transmission, тези трансмисии позволяват избирането на подходящото предавателно отношение без никакво усещане за превключване)

Признаци за неизправност и повреди в скоростните кутии

Скоростните кутии са прецизни агрегати изградени от много и различни части, затова е нужно да следим за работата им за да не ни се налага да правим скъпо струващи ремонти. Ето някой от основните признаци че нещо не е наред със скоростната кутия на вашият автомобил.

Трудно превключване на предавки

Ръчните скорости са сравнително лесни за поддръжка, но и при тях има неща които могат да се объркат. Един потенциален проблем е когато предавките отказват да помръднат когато натиснете педала на съединителя и се опитате да се преместите скоростния лост.

Това може да се случи, когато се опитвате да вкарате първа предавка от спряло положение или при всяко друго превключване нагоре и надолу по скоростите. Обикновенно причините са – ниско ниво на трансмисионно масло, грешен вискозитет (дебелина) на маслото или се изисква регулиране на лостовете или кабелите на управление.

Скърцане, тракане или стържене при смяна на предавка

В зависимост от това дали имате ръчна или автоматична трансмисия колата ви може да реагират по различен начин, когато вашето предаване не работи правилно.  Ако сте натиснали съединителя до долу и въпреки всичко при смяна на предавки чуете стържещ звук това може да се дължи на износен съединител  или пък може един или повече от зъбните синхронизатори да са износени или повредени. Тези симптоми могат да бъдат причинени от редица различни фактори.

Мирис на изгоряло

Ако усетите мирис на изгоряло от към скоростната кутия нещата не отиват на добре. Това може да означава прегаряне на предавките. Трансмисионното масло не само предпазва движещите се части на скоростната кутия чрез правилно смазани, но предпазва трансмисията от прегаряне чрез предоставяне на така необходимото охлаждане.В някои превозни средства, предаването дори разполага със собствен мини-радиатор.Обикновенно причините са – ниско ниво на трансмисионно масло, което от своя страна се дължи на теч или замърсяване и се нуждае от смяна.

Виене и прекомерен шум

В скоростната кутия има доста и различни лагери. След като лагерите се поизносят започват да правят проблеми заради неравномерното разпределение на лоста и това довежда до по-трудна смяна на скоростите. Ролкови лагери служат за задвижване и предаването между зъбните колела и основния вал. В даден момент те разхлабват вала и се появява шум и трудност при вкарване на по-висока или ниска предавка.

Поддръжка на скоростна кутия

 • Смяна на маслото на скоростна кутия е точно толкова важно, колкото и смяна на моторното масло на двигателя.

При намаляване на смазването, контакта и триенето между металните елементи се увеличава и износва тяхната повърхност, създавайки топлина от триенето, което води до проблеми с предавките, което е изключително скъп ремонт. Смяната на трансмисионно масло се извършва, според интервали предписани от производителя на автомобила и вида на скоростната кутия с вискозитет по приложените спецификации на конкретния производител. Проверявайте нивото на маслото по време на всяко сезонно обслужване на автомобила.

 • Избягвайте задържането на натиснат съединител за дълго време. Това води до повишаване на температурата му и бързото износване.
 • При автоматична скоростна кутия много е важно да не сменяте режимите и работа когато автомобилът не е напълни спрял.Това може да предизвика необратими повреди вътре в нея.

Ремонт на скоростна кутия

Скоростната кутия е един от най-сложните агрегати във вашият автомобил. Съветваме ви ремонти по скоростна кутия да извършвате само в специализиран сервиз от способен техник.

Защо да купя части , масла и филтри за скоростна кутия от "Аутопартс-кънект"

 • Бързо и удобно можете да изберете необходимите ви части онлайн, директно от вашия дом
 • Разполагаме с богат избор на качесвени части от реномирани производители
 • Винаги се стремим да предлагаме най-добрата цена за най-високо качество
 • Удобни условия за доставка с куриер по избор в минимални срокове за доставка
 • Екипът ни разполага с богат опит в продажбата на авточасти и може да ви помогне по най-добър начин да иберете това което ви е необходимо