Безплатна доставка над  100лв
ИЗБЕРЕТЕ МАРКА АВТОМОБИЛ, МОДЕЛ И ТИП НА ДВИГАТЕЛЯ:
ТЪРСЕНЕ ПО ШАСИ / VIN НОМЕР:
ТЪРСЕНЕ ПО НОМЕР НА АВТОЧАСТ:


Подгревна свещ


 • Автомобили
 • Товарни Автомобили

подгревна свещ за AUDI
подгревна свещ за BMW
подгревна свещ за CHEVROLET
подгревна свещ за CITROËN
подгревна свещ за DAEWOO
подгревна свещ за FIAT
подгревна свещ за FORD
подгревна свещ за HONDA
подгревна свещ за HYUNDAI
подгревна свещ за KIA
подгревна свещ за MAZDA
подгревна свещ за MERCEDES-BENZ
подгревна свещ за MITSUBISHI
подгревна свещ за NISSAN
подгревна свещ за OPEL
подгревна свещ за PEUGEOT
подгревна свещ за RENAULT
подгревна свещ за SEAT
подгревна свещ за SKODA
подгревна свещ за SUBARU
подгревна свещ за SUZUKI
подгревна свещ за TOYOTA
подгревна свещ за VW
подгревна свещ за ALFA ROMEO
подгревна свещ за CHRYSLER
подгревна свещ за DACIA
подгревна свещ за DODGE
подгревна свещ за INFINITI
подгревна свещ за IVECO
подгревна свещ за JEEP
подгревна свещ за LADA
подгревна свещ за LANCIA
подгревна свещ за LAND ROVER
подгревна свещ за LEXUS
подгревна свещ за MINI
подгревна свещ за PORSCHE
подгревна свещ за ROVER
подгревна свещ за SAAB
подгревна свещ за SSANGYONG
подгревна свещ за VOLVO

ПОДГРЕВНИ ПОДГРЕВАТЕЛНИ ) СВЕЩИ 

Нека още в началото да направим уточнение – в някои източници се среща и друго име на тези свещи – подгревателни. Всъщност, става въпрос за една и съща резервна част от колата.

Подгревните ( подгревателните ) свещи са част от лелктрическата и запалителна система при дизеловите двигатели.

За какво служат подгревните свещи?

За разлика от бензиновите двигатели дизеловите двигатели нямат запалителни свещи. Те са оборудвани с подгревни свещи. Вместо да генерират искри, подгревните свещи, както се казва в термина, само подгряват. При стартиране на двигателя сместа въздух-гориво се вкарва в горивната камера, където постепенно се нагрява под високо налягане. Подгревните свещи се повреждат с течение на времето и за това е много важно навременната им подмяна за да се предотвратят по големи щети по двигателя. Препоръчваме Ви да проверите препоръчителния пробег на подгревните свещи в ръководството за потребителяна вашият автомобил. Подгревните свещи трябва да се сменят, когато забележите, че колата ви се нуждае от малко по-дълго време, за да се подгрее, или ако произвежда много изгорели газове при стартиране на двигателя, особено при студено време. От Аутопартс кънект препоръчваме бързо да смените изгорелите подгревни свещи, защото сериозно може да повредите стартера.

Признаци за неизправност при подгревните ( подгревателните ) свещи.

Най-често признак на неизправност са несполучливи некоколкратни опити за подгряване. Ако свещта е добра тя стига оптималната температура за номинално време и в предния край се нажежава. Затова преди да си помислите лоши неща за двигателя, първо обърнете внимание на свещите.

Дизеловите автомобили палят благодарение на подгревните свещи. Изправен мотор се стартира дори в студено време от раз. Другото подсказва проблеми.

Излизане на бял дим от ауспуха и неравномерната работа след стартиране е сигурен признак за проблем.

Всички по-нови поколения дизелови двигатели разполагат с електронни ъстроиства които сигнализират за неизправни подгревни свещи, това изключително много ви помага да избегнете излишни главоболия.

Проверка и ремонт при подгревни (подгревателни ) свещи.

За да сме сигурни в състоянието на подгревните свещи трябва да ги проверяваме поне 1 път на 6 месеца една по една – откачени от захранването на колата. Консумацията им е около 10 – 12 ампера в загрята фаза и около 20 ампера първоначално когато са студени. При всички случаи всички трябва да са еднакви (по каталог) и да отговарят на съответния двигател. Има вариации – „нормални”, бързо нагряващи,  и пр. На външен вид са привидно еднакви, но в действителност решаващо е обозначението им. Често различното загряване се дълги на стареенето на подгревните свещи. (По-горе писахме, че трябва да се внимава те да са еднакви.)

Високото натоварване в двигателя обуславя и промяната в характеристиките и качеството на подгревните свещи. Това води до неедновременно запалване на цилиндрите.

Свещите се сменят на комплект. Иначе е възможно най-старата да изгори и вече става тревожно. Ако само 1 е пострадала – може да се стартира дизеловият двигател, но втора „заминала” вече води до невъзможност за запалване.

Не пестете от инвестиции за тях. Bosch и Beru са популярни и доста добри решения. Но всеки сам си решава какво да купи, защото често сделката е въпрос и на финансови възможности.

В студено време се говори за т.нар. „едноминутно мълчание на дизела”. С новите технологии и подгревни свещи това все по-често става рядко явление, защото се стига бързо до възпламеняване дори и при най-лошо време. Температурата от около 1000 целзиеви градуса се постига за около 3 секунди! И при -28 градуса няма проблеми за нормален старт, а някои нови свещи работят и след това, за да предотвратят детонации в дизела, които често вървят ръка за ръка със студения старт.

Така се спестяват над 60% вредни емисии.

Ще допълним темата с керамични свещи, които съвсем компенсират лошият студен старт през зимата. Те работят на един принцип с металните, но не прегряват. Има и саморегулиращи подгревни свещи, които си менят съпротивлението и също държат една и съща температура.

Когато избирате подгревни свещи, обърнете внимание на следните неща:

 • Избраните подгревни свещи трябва да са съвместими с вашата кола. Монтирането на несъвместими подгревни свещи може да доведе до сериозно увреждане на двигателя.

 • Купете подгревни свещи от качествени марки

 • Уверете се, че монтажът, както и свързването към електричеството са правилни.

 • Мръсотията, която може да е покрила края на свещта, не трябва да попада в горивната камера.

Защо да купя подгревни ( подгревателни ) от Аутопартс–кънект?

 • Бързо и удобно можете да изберете необходимите ви части онлайн, директно от вашия дом

 • Разполагаме с богат избор на качесвени части от реномирани производители

 • Винаги се стремим да предлагаме най-добрата цена за най-високо качество

 • Удобни условия за доставка с куриер по избор в минимални срокове за доставка

 • Екипът ни разполага с богат опит в продажбата на авточасти и може да ви помогне по най-добър начин да иберете това което ви е необходимо